Gedroogde vijgen

Gedroogde vijgen zijn superzoet, gezond en lekker. Je kunt ze eten als gezond tussendoortje, maar wat kan je nog meer met deze gedroogde vruchten?

Verse vijgen zijn heerlijk, maar ze hebben 1 nadeel: verse vijgen zijn erg delicaat en blijven niet lang houdbaar. Gedroogde vijgen zijn een stuk minder delicaat. Ze blijven wel een paar maanden goed als je ze in de koelkast bewaart! Wist je dat daarom 90 % van de geoogste vijgen verkocht worden als gedroogde vijgen?! En met deze gedroogde vruchten kan je een hoop maaltijden lekkerder maken. Bovendien zijn ze erg gezond! Benieuwd naar deze heerlijke traktatie? Lees dan verder.

Gedroogde vijgen weken

Je kunt gedroogde vijgen zo uit het vuistje eten, maar soms kunnen ze erg hard en taai zijn. Laat de gedroogde vruchten daarom eerst 10 tot 15 minuten weken in warm water. Dep ze daarna voorzichtig droog. Verwijder vervolgens het harde stukje waarmee de vijg aan de boom vast zit en je hebt een heerlijke zachte vijg.

Gedroogde vijgen

Gedroogde vijgenpuree voor bij Hollandse kaas

Gedroogde vijgenpuree maak je door de geweekte vijgen te pureren. Doe er eventueel wat water bij als de puree iets te droog lijkt. Deze vijgenpuree is heerlijk bij een stukje oude Hollandse kaas.

Zoete vijgen over vanille ijs

Als je de gedroogde vijgen 10 minuten in vruchtensap op laag vuur laat sudderen, worden ze heerlijk zoet en zacht. Deze extra zoete vijgen passen goed bij een dessert zoals vanille ijs.

Gedroogde vijgen door de muesli

De vijgen zijn een gezonde toevoeging aan je ontbijtgranen. Week ze en snijd ze in stukjes. Voeg de stukjes toe in je muesli of andere soorten granen.

Vijgen door roerbakgroente

Roerbakgroente krijgen een exotisch tintje als je hier gedroogde vijgen aan toevoegt. Je hoeft de vijgen dan van te voren niet te laten weken.

Zijn gedroogde vijgen gezond?

Wanneer vijgen gedroogd worden, verdwijnt het water uit de vrucht. Hierdoor zijn alle voedingsstoffen geconcentreerder dan bij de verse vijg. De vijg zal om deze reden nog zoeter smaken dan de verse variant. De voedingswaarden blijven tijdens het droogproces intact. Alleen vitamine C wordt minder. Verder zijn gedroogde vijgen net zo gezond als verse vijgen.