Vijgen kopen

Vijgen zijn behoorlijk kostbare vruchten. Natuurlijk wil je daarom alleen de beste vijgen kopen. Weet jij al waar je op moet letten?

Vanaf augustus kun je op de markt verse vijgen kopen. In sommige supermarkten zijn verse vijgen het hele jaar door beschikbaar. Gedroogde vijgen kun je op de markt of in supermarkten het hele jaar door kopen. Zowel verse als gedroogde vijgen kunnen soms erg in kwaliteit verschillen. Kies alleen de beste vruchten, want alleen de beste zijn de lekkerste en de gezondste! En hoe weet je welke vijgen de beste zijn? Daar zul je snel achter komen door verder te lezen.

Verse vijgen kopen

Verse vijgen zijn erg kwetsbare vruchten die snel bederven. Dit fruit is daarbij ook niet goedkoop. Wees daarom kieskeurig met de vijgen die je koopt.

Vijgen Kopen | Heerlijke vijgen uit de supermarkt.jpg

De beste vijgen kopen doe je vooral door je zintuigen te gebruiken! Dus kijk, voel en ruik de vijg voordat je hem koopt! Lees hieronder hoe je dit allemaal doet.

Kijk goed naar de vijg

Een lekkere verse vijg heeft een gave schil. Let daarom goed op de schil van de vijg. Als er plekjes of scheurtjes in de schil zitten, kun je de vijg beter laten liggen. Een gekneusde vijg zal namelijk heel snel bederven. Let ook op de vorm van de vijg. Een verse vijg is een beetje bollig. Een ingezakte vijg betekent een uitgedroogde vijg.

Voel de vijg

Verse vijgen hebben een zachte schil. Neem de vijg even in je hand en voel of hij een zachte en droge schil heeft. Verder moet de vijg zelf ook zacht zijn, maar niet papperig. Leg een papperig aanvoelende vijg maar weer snel terug! Ook het steeltje waarmee de vijg aan de boom gehangen heeft, moet een beetje stevig zijn. Als je het steeltje er heel gemakkelijk afhaalt, is de vijg te rijp.

Ruik aan de vijg

Het ziet er misschien een beetje raar uit om even aan een vijg te ruiken. Toch is dit een heel goede manier om te weten of de vijg die je koopt, goed is. Een verse vijg heeft een prettige, verse geur. Een vijg die een beetje zurig ruikt, is al oud.

Gedroogde vijgen kopen

Bij gedroogde vijgen is het iets moeilijker om te bekijken welke de beste zijn.  Je zult het beste slagen wanneer je de gedroogde vijgen bij een vakman koopt. Meestal verkopen goede notenkramen op markten gedroogde vijgen van goede kwaliteit. Deze gedroogde vruchten moeten er fris uitzien.

Suikerkristallen

In oude gedroogde vijgen, vormen zich suikerkristallen. De beste manier om te ontdekken of een vijg deze kristallen heeft, is door ze te proeven.

Tip: koop nooit te veel vijgen

Verse vijgen kun je hooguit 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Koop dus het liefst het aantal vijgen die je op korte termijn gaat gebruiken. Hoe langer je de vruchten bewaart, hoe meer de kwaliteit ervan achteruit gaat. Gedroogde vijgen zijn langer houdbaar, maar het is toch beter om steeds kleinere hoeveelheden aan te schaffen.

Een laatste tip

Verse vijgen worden altijd rijp geplukt en zullen niet verder rijpen. Trap er dus niet in om onrijpe vijgen te kopen. Ze zullen niet verder rijpen, alleen maar bederven.