Vijgen vitamines

Vijgen zijn heerlijks vruchten die ook nog eens veel vitamines bevatten. Deze vitamines dragen bij aan een goede gezondheid.

In vijgen zitten maar liefst 10 verschillende vitamines. Elke vitamine heeft zijn eigen belangrijke functie in het lichaam. Hieronder staan alle 10 vitamines beschreven. Ook staan de hoeveelheden erbij. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op 1 vijg. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een voedingspatroon van 2000 kilocalorieën per dag.

1.    Vitamine K

Een vijg bevat slechts 3 microgram ( of 0.003 mg). Het lijkt heel weinig, maar je lichaam heeft er niet veel van nodig. Dit kleine beetje vitamine K is al 4 % van ADH.

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. Het bevordert de bloedstolling en is goed voor de opbouw van de beenderen.

2.    Vitamine B6

Er zit ongeveer 0.1 mg vitamine B6 in een vijg. Dit komt overeen met 4 % van de ADH.

Vitamine B6 houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig. Het helpt ook bij het aansturen van processen in de hersenen, ondersteunt het zenuwstelsel en het afweersysteem.

3.    Vitamine B1

Vijgen zijn goede leveranciers wat vitamine B1 betreft. Er zit 0.03 mg van deze vitamine in een vijg. Dit is goed voor 3 % van de ADH.

Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd. Deze vitamine is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van cellen, zenuwstelsel en voor het goed functioneren van het hart.

4.    Vitamine A

In een vijg zit ongeveer 0.02 mg vitamine A. Dit staat gelijk aan 2 % van de ADH.

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine zorgt voor een gezonde huid, goede celgroei, bevordert het gezichtsvermogen en het afweersysteem.

5.    Vitamine C

Een vijg levert je 1.3 mg vitamine C op. Dit is goed voor 2 % van de ADH.

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Deze vitamine is erg belangrijk voor je lichaam. Het werkt als een antioxidant die de slechte vrije radicalen uitschakelt. Vitamine C versterkt het afweersysteem en helpt bij een snellere wondgenezing.

6.    Vitamine B2

Slechts 0.03 mg van de vitamine B2 is er in een vijg te vinden. Dit komt overeen met 2 % van de ADH.

Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd. Deze B-vitamine speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Het beschermt ook het zenuwstelsel en het afweersysteem.

7.    Vitamine B5

Van de B-vitamine B5 is er 0.2 mg in een vijg te vinden. Dit is 2 % van de ADH.

Vitamine B5 wordt ook wel panthotheenzuur genoemd. Deze vitamine is nodig bij verschillende lichaamsfuncties. Zoals energieopname uit voeding en impulsen van het zenuwstelsel.

8.    Vitamine B3

Een vijg bevat 0.3 mg vitamine B3, wat gelijk staat op 1 % van de ADH.

Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd. Deze B-vitamine helpt bij een gezonde huid. Ook speelt het een belangrijke rol bij de stofwisseling en het zenuwstelsel.

9.    Vitamine B11

Er zit niet heel veel vitamine B11 in een vijg. Een vijg is goed voor 3.8 microgram (of 0.0038 mg) vitamine B11. Dit komt overeen met 1 % van de ADH.

Vitamine B11 is beter bekend als foliumzuur. Deze vitamine is erg belangrijk voor zwangere vrouwen. Het helpt om open ruggetje bij het ongeboren kindje te voorkomen.

10. Choline

Choline komt in vrij grote hoeveelheden voor in de vijg. Elke vijg bevat ongeveer 3 mg choline. Choline is een halfvitamine wat door het lichaam zelf aangemaakt kan worden! Voor deze halfvitamine is daarom geen ADH.

Choline kan je lichaam zelf aanmaken. Je lichaam heeft het nodig om celmembranen te versterken.

Er is nog meer!

Vijgen hebben niet alleen vitaminen, maar ze bevatten nog meer voedingswaarden. Een vijg levert je ook vezels op en maar liefst 8 mineralen! Al deze stoffen zorgen ervoor dat de vijg wel heel erg gezond is.