Vijgen mineralen

Vijgen staan bekend om het hoge mineraalgehalte. Ze bevatten zo’n beetje het hoogste mineraalgehalte van alle gangbare vruchten die gegeten worden.

Een vijg bevat maar liefst 8 verschillende soorten mineralen. Hieronder staan deze 8 mineralen beschreven. De hoeveelheden zijn gebaseerd op 1 middelgrote vijg. Per mineraal wordt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) gegeven. Dit is gebaseerd op een dieet van ongeveer 2000 kilocalorieën.

1.    Kalium

Wat kalium betreft, is de vijg een echte uitblinker. Een vijg bevat wel 149 mg van dit mineraal. Dit staat gelijk aan 4 % van de ADH.

Je lichaam kan het mineraal kalium goed gebruiken. Dit mineraal is goed voor een gezonde bloeddruk. Het draagt ook bij aan een goede vochthuishouding van je lichaam.

2.    Mangaan

Vijgen zijn voortreffelijke mangaan leveranciers. Een vijg bevat ongeveer 0.1 mg mangaan. Dit lijkt weinig, maar staat gelijk aan 4 % van de ADH!

Mangaan is een spoorelement en je hebt er maar weinig van nodig. Je lichaam gebruikt het voor de vorming van bindweefsel en botten.

3.    Magnesium

Er zit maar liefst 10.9 mg magnesium in een vijg. Dit staat gelijk aan 3 % van de ADH.

Het mineraal magnesium zorgt ervoor dat de spieren en zenuwen goed blijven werken. Magnesium helpt ook de botten en het gebit te versterken.

4.    Calcium

De vijg bevat behoorlijk veel calcium. 1 vijg is goed voor 22.4 mg aan dit mineraal! Dit is 2 % van de ADH.

Calcium is van groot belang voor een sterk gebit en sterke botten.

5.    Koper

Er zit 0.04 mg koper in een vijg. Dit staat gelijk aan 2 % van de ADH.

Het spoorelement koper is onmisbaar in je lichaam, maar je hebt er maar heel weinig van nodig. Dit spoorelement is nodig voor een goede bloedstolling, skelet en voor een goed afweersysteem.

6.    IJzer

De vijg bevat niet veel ijzer. Slechts 0.2 mg, wat gelijk staat aan 1 % van de ADH.

Het mineraal ijzer is verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in het bloed. Het is een erg belangrijk mineraal, maar komt niet echt heel veel voor in de vijg.

7.    Zink

Zink is een spoorelement waarvan er 0.16 mg in een vijg zit. Dit komt overeen m et 1 % van de ADH.

Je huid en haar blijft in goede conditie dankzij het zink. Dit spoorelement ondersteunt ook het afweersysteem en de stofwisseling.

8.    Fosfor

Een vijg bevat 9 mg fosfor. Dit staat gelijk aan 1 % van de ADH.

Het mineraal fosfor versterkt het gebit, het skelet en de spieren. Verder is fosfor betrokken bij de stofwisseling.

Er zit nog meer in een vijg!

Mineralen zijn onmisbaar voor je lichaam, maar je hebt meer nodig! Een vijg bevat ook 10 verschillende vitamines die je lichaam goed kan gebruiken. Vijgen zijn gezond en passen daarom prima in een gezonde leefstijl.