Heb je ooit Spaanse vijgen gegeten? Ze zijn werkelijk heerlijk en erg geschikt als borrelhapje! Wil je meer weten of de Spaanse vijg, lees dan snel verder!
Er bestaan wel honderden verschillende soorten vijgen. Spaanse vijgen is een bijzondere soort. Ze zijn klein van stuk en komen, zoals de naam al zegt, uit Spanje! In Spanje zijn deze kleine vijgen een ware delicatesse. In de Spaanse keuken zijn de vijgjes daarom vaak terug te vinden! Wil je meer weten over dit bijzondere vijgje? Lees dan verder.
Spaanse vijgen als borrelhapje
Spaanse vijgen worden ook wel borrelvijgen, snoepvijgen of baby vijgen genoemd. Die extra namen zijn niet zonder reden. Deze heerlijke zoete vijgen zijn namelijk net snoepjes en door hun omvang net baby vijgjes. Ze zijn daarom erg geschikt als borrelhapje. Maar natuurlijk kunnen ze ook als gezond tussendoortje gebruikt worden, of je kunt ze verwerken in gerechten.
Hoe smaken deze kleine baby vijgen?
De kleine vijgen zijn erg zoet. Van binnen zijn ze lekker zacht. Hun schil is een stuk zachter dan die van andere vijgvarianten. Dit komt doordat de schil van de Spaanse vijgen heel dun is.
Bij de borrel worden de vijgjes vaak in combinatie met blauwaderkaas gegeten. De zoete smaak van de vijg past erg goed bij de hartige, specifieke smaak van de kaas.
Spaanse vijgen kopen
Spaanse vijgen zijn vaak te koop op markten bij een notenkraam. De gedroogde vijgen worden bijna altijd bestrooid met wat tarwemeel. Dit is om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.
De vijgjes bewaren
De kleine baby vijgen kun je het beste in een luchtdicht bakje in de koelkast bewaren. Op deze manier blijven ze nog minstens 3 maanden houdbaar. Maarja, ze zijn zo lekker dat ze waarschijnlijk voor die 3 maanden al op zijn!
Herkomst en Spaanse naamgeving Spaanse vijgen
Vijgen groeien erg goed in een mediterraan klimaat. In Spanje worden veel vijgen geteeld. Extremadura, de regio in het zuidwesten van Spanje, is Spanje’s grootste procent van gedroogde vijgen. Hier komen ook de Spaanse vijgen vandaan.
De belangrijkste provincie voor het telen van vijgen is Cáceres. Maar liefst 93% van de vijgen wordt gebruikt voor de export. De landen die de vijgen importeren zijn bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Amerika.
Spaanse naamgeving
In Spanje hebben de Spaanse vijgen een andere naam dan in het Nederlands. In het Spaans heten de kleine vijgjes “Calabacita”, wat “pompoentje” betekent. Een andere naam die gebruikt wordt, is: “Pajarero”.